Angrenaje Planetare Compuse

Transmisia automata din imagine foloseste doua angrenaje planetare in combinatie,care arata ca si unul singur,dar se comporta ca doua sisteme combinate.Are doar un singur ghidaj inelar,dar doua roti dintate centrale si doua seturi de roti dintate planetare mici.

Cu un singur angrenaj planetar compus,numarul rapoartelor de viteza creste la 4 rapoarte intr-o directie de rotatie si 1 in directia opusa.Ilustratia de mai jos arata un exemplu mai detaliat al angrenajului planetar compus.Rotiile planetare dintate interioare sunt mai scurte si antreneaza doar roatea dintata centrala mai mica,si rotiile dintate planetare exterioare.Rotiile dintate exterioare antreneaza roata dintata centrala mare si ghidajul inelar.

Din cauza ca ar dura prea mult si poate ar deveni plictisitor sa cititi,va voi explica doar cum se schimba in primele 2 viteze.
Priviti imaginea de mai jos.Cand,de catre sistemul de comanda a cutiei automate este activata viteza intaia,roata dintata centrala mica este actionata de catre convertorul de cuplu (transmite cuplul de la motor).Suportul rotiilor dintate va avea tendinta de a se roti in directia opusa,dar datorita unui ambreiaj de sens unic acesta nu se invarte,acest fapt facand angrenajul inelar sa se invarta.Angrenajul inelar transmite cuplul mai departe,acesta fiind iesirea cutiei de viteza. Si astfel avem viteza intaia.La prima vedere directia de rotatie de la iesire este invers decat cea de la intrare,dar nu este asa.Asta pentru ca primul set de roti dintate planetare actioneaza al doilea set,iar acestea actioneaza angrenajul inelar.Astfel,rotatia este inversata de primul set,dar este inversata la loc de catre al doilea set de roti dintate planetare.
Cand este activata viteza a doua,intrarea este tot la roata dintata centrala mica,dar angrenajul inelar este blocat de sistemul de control iar iesirea va fi la suportul rotiilor dintate.


Miscati cursorul mouseului peste schimbatorul de viteze pentru a actiona transmisia.


Cuplu transmis Componente oprite

In urmatorul articol voi scrie despre un dispozitiv deosebit, fara de care transmisia automata nu ar fi posibila,si care se numeste convertor de cuplu.

Continuare>>

1 comentarii:

Anonim spunea...

Nu mai stiti cum se cal culeaza angrenajele astea planetare ca eu am uitat .
Poate ma ajutati .

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Cele mai vizitate articole

Meniu