Cum Functioneaza Transmisia / Cutia Automata

Daca ai condus vreodata o masina cu transmisia automata,stii ca sunt doua diferente mari intre ea si una cu transmisie manuala:
  • Masina cu transmisie automata nu are ambreiaj
  • Masina cu transmisie automata nu are trepte de viteza.Cand ai mutat schimbatorul in Drive,nu mai trebuie sa schimbi vitezele,cutia face acest lucru automat.
Si transmisia automata(impreuna cu variatorul de cuplu),si transmisia manuala(impreuna cu ambreiajul) efectueaza acelasi lucru,dar in moduri total diferite.Insa felul in care functioneaza cutia automata este absolut uimitor!In urmatoarele articole voi scrie despre cutia automata.Voi incepe cu principalul mecanism din intreg sistemul:transmisia planetara.Apoi voi arata cum este ansamblata transmisia,cum functioneaza controalele,si alte lucruri complicate in legatura cu controlul transmisiei.

La fel ca si transmisia manuala,cea automata are rolul de a permite motorului sa functioneze la turatiile sale optime,si in acelasi timp de a permite masinii sa ruleze intr-o gama larga de viteze.

Fara transmisie,masiniile ar fi limitate la o singura viteza.Daca ai dori o viteza maxima de 100 km/h treapta de viteza ar trebui sa fie similara cu viteza a treia din masiniile cu transmisie manuala.

Probabil nu ati incercat niciodata sa conduceti o masina cu transmisie manuala doar in viteza a treia.Daca totusi ati incerca,ati observa ca la pornire nu ati avea accelerare mai deloc,iar la viteze mari motorul ar "urla" si ar face urat.O asemenea masina s-ar uza foarte repede si in scurt timp nu ar mai fi buna de condus.

Deci transmisia foloseste treptele de viteza pentru a folosi mai cu eficienta cuplul motor,si pentru a permite motorului sa functioneze la turatii optime.

Diferenta cheie intre cutia manuala si cea automata este ca la cutia manuala se folosesc angrenaje (mecanism cu roti dintate) diferite pentru a schimba vitezele,iar la cutia automata vitezele nu se mai schimba cu ajutorul diferitelor angrenaje,la fiecare treapta de viteza sunt folosite aceleasi angrenaje.Angrenajul planetar este mecanismul care face acest lucru posibil,cititi in urmatorul articol despre cum functioneaza acest dispozitiv .





Continuare>>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Cele mai vizitate articole

Meniu